Kvalitní v škole, úspešní v živote

16.01.2012 Prešov

Pán riaditeľ, len nedávno sa začal nový školský rok, no mnohým žiakom a predovšetkým rodičom nedá spávať myšlienka už na ten nasledujúci. Reč je o deviatakoch, resp. ôsmakoch a ich rodičoch, ktorých čakajú neľahké chvíle pri rozhodovaní o výbere strednej školy.
Prešov, ako centrum samosprávneho kraja, ponúka skutočne pestrú škálu stredných škôl a gymnázií, ktoré sa nelíšia len typom odbornosti, zameraním či tradíciou, ale nepochybne i kvalitou. Rodičia možno sami nevedia, podľa akých kritérií sa orientovať. Mohli by ste teda stručne charakterizovať Súkromné gymnázium na Solivarskej 28 v Prešove, aby sme im v úvode nášho rozhovoru pomohli urobiť si prvý obraz o Vašej škole?

Sme modernou školou so slovenskými tradíciami v európskom priestore, ktorá svojim žiakom poskytuje bilingválne vzdelávanie v anglickom jazyku už od 1. ročníka štúdia s povinným vyučovacím jazykom slovenským a anglickým. V súčasnosti, ako jediná škola na Slovensku, ponúkame možnosť štúdia v pilotnom programe Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR založenom na záujme žiaka, ktorý podporuje rozvoj kompetencií a umožňuje štúdium predmetov podľa vlastného záujmu už po skončení prvých troch rokov štúdia. Štúdium na našej škole je päťročné a prebieha v moderne vybavených multimediálnych a interaktívnych učebniach a jazykových laboratóriách s dataprojektormi, počítačmi, prístupom na internet pod vedením kvalifikovaných domácich aj zahraničných učiteľov. Jazykový program je komplexne prepracovaný a využíva metódu CLIL.

Pán riaditeľ, rodičia detí, ktoré v budúcnosti chcú pokračovať v univerzitnom štúdiu si už asi urobili prehľad o ponuke prešovských gymnázií. Súkromné gymnázium v Prešove, ako sme sa dozvedeli, už úspešne funguje vyše desať rokov. Po vlne nadšenia novým typom vzdelávania , ktorá do lavíc prvého bilingválneho gymnázia v Prešove priviedla Vašich prvých absolventov, ste sa stali stabilným prvkom prešovského školstva a patríte medzi prestížne školy v na Slovensku. Nedávno prišlo i ďalšie prešovské gymnázium s ponukou bilingválneho programu a navyše s príchodom ekonomickej krízy má možno ešte jednu výhodu, neplatí sa tam predsa žiadne školné. Ako a čím presvedčíte rodičov, že práve u Vás budú ich deti na tom pravom mieste? Mohli by ste uviesť argumenty hovoriace jednoznačne vo Váš prospech?

Viacročné skúsenosti, jedinečný Školský vzdelávací program,( ktorého názov sme si požičali do titulku článku), žiakom ponúkame možnosť: absolvovať dvojúrovňové moderné vzdelávanie podľa najnovšej a jedinej svojho druhu na Slovensku školskej koncepcie rozvíjajúcej kompetencie žiaka, jeho tvorivosť a kreatívnosť, možnosť nemusieť sa povinne učiť všetci všetko a predsa byť vzdelaný, vyskúšať si nový model vzdelávania, ktorý žiaka pripravuje pre reálny život, motivuje pre ďalšie vzdelávanie, nepreťažuje ho a umožňuje mu kvalitnejšiu prípravu na maturitu a štúdium na VŠ, ďalej možnosť spoznať netradičné vyučovanie v modernej škole s európskym rozmerom plnej príležitostí, vzdelaných a tvorivých učiteľov, profesionálnych zahraničných lektorov, ktorým na žiakoch záleží, možnosť kontinuálnej výchovy a vzdelávania aj prostredníctvom mimoškolských aktivít, spoluprácu na domácich aj medzinárodných projektoch, možnosť zúčastniť sa stáží, študijných pobytov v zahraničí, aktívne komunikovať a nebáť sa vyjadriť svoj názor, prežiť deň v príjemnom prostredí. Väčšina našich vyučujúcich (aj nejazykárov) má štátne skúšky z anglického jazyka, sú držiteľmi jazykových certifikátov pokročilej úrovne, európskych počítačových pasov.

Jedným z ukazovateľov úspešnosti strednej školy je aj percento úspešne umiestnených absolventov na rôznych typoch vysokých škôl. Môžete, prosím, uviesť relevantné údaje ?

Za školský rok 2010/2011 bolo celkovo zaevidovaných 45 prihlášok na štúdium na VŠ. Predovšetkým išlo o školy ekonomického zamerania (medzinárodný obchod a manažment), humanitného zamerania (pedagogické, filozofické fakulty - predovšetkým štúdium jazykov, prekladateľstvo). Ďalšie prihlášky smerovali na medicínu, právo, techniku ale aj na Akadémiu policajného zboru SR. Percentuálnu úspešnosť prijatia na VŠ v dnešnej dobe nemá zmysel uvádzať a aj keď tá naša každoročne prevyšuje 95%, zastávam názor, že validita tejto číselnej hodnoty nie je dôkazom kvality edukačného procesu škôl.

A čo štúdium v zahraničí? Sú Vaši absolventi skutočne dostatočne jazykovo vybavení, aby zvládli štúdium v anglicky hovoriacich krajinách? Vediete si štatistiku, koľkí Vaši bývalí študenti študovali alebo v súčasnosti navštevujú univerzity a vysoké školy v zahraničí?

Okrem prihlášok na Slovensko a do Čiech si žiaci posielali prihlášky aj do zahraničia: Veľká Británia, Nemecko, USA, Švajčiarsko, Dánsko, Čína, Turecko, Španielsko a sú tiež na štúdium aj prijatí. Za pekný úspech nášho absolventa Dária Župinu, môžeme, myslím si, považovať získanie štipendia na South China University of Technology so sídlom v Honkongu, kde začal študovať medzinárodný obchod a ekonomiku. Samozrejme, najväčšiu radosť máme z uplatnenia našich absolventov, ktorí nemajú problém zamestnať sa po ukončení štúdia- aj v zahraničí. Spomeniem len niektorých – Alica K. pracuje ako stomatológ v Nemecku, Peter H.- absolvent University of Aberdeen, pôsobí a žije v Bruseli, Lenka M. pôsobí na Ankara University, Iveta K. pracuje pre United Nations a pod.

V súlade so zákonom umožňujú stredné školy študentom výnimočne športovo nadaným, inak talentovaným alebo tým, ktorí majú závažné zdravotné problémy individuálny študijný plán. Je tomu tak aj u Vás?

Samozrejme aj u nás študujú alebo už absolvovali štúdium talentovaní stolní tenisti, futbalisti, hokejisti. Dovolím so podotknúť, boli či sú to aj prevažne výborní žiaci. Myslím, že za zmienku určite stojí aj naša žiačka s individuálnym študijným plánom, Vanda Šípošová, ktorá v súčasnosti navštevuje dve vysoké školy v USA zároveň a listom jej zablahoželal ako najlepšej zahraničnej študentke americký prezident Barack Obama.

Myslím, že sme sa dozvedeli naozaj niekoľko veľmi povzbudivých a príťažlivých informácií. Poradili by ste teda záujemcom o štúdium na Vašom gymnáziu, čo treba urobiť, aby sa zo záujemcu stal Váš žiak?

Nuž v primeranom časovom predstihu sa pripraviť na prijímacie testy z anglického jazyka, sledovať webovú stránku nášho gymnázia, prísť k nám do školy a presvedčiť sa v priamom kontakte s vedením, učiteľmi či našimi žiakmi o podmienkach štúdia i atmosfére, ktorá u nás vládne. No a potom už len vyplniť a zaslať prihlášku do 28. februára 2012.

Pán riaditeľ, verím, že sme ponúkli čitateľom dostatočne pestrú mozaiku informácií o Súkromnom gymnáziu na Solivarskej ulici 28 v Prešove (na webovej stránke školy www. sukromnaskola.sk ich nájdete ešte viac) a je už len na odvahe a rozhodnutí ešte doteraz nerozhodnutých, či si vyberú práve Vaše gymnázium. Zostáva mi len popriať Vášmu gymnáziu úspešný školský rok a mnoho skvelých nádejných adeptov štúdia.
Ďakujem za rozhovor.
 

Vyberte región

mark